România trebuie să-i pună la plată pe adevărații vinovați

Suntem o țară care plătește, de la nivel de UAT-uri mici la nivel guvernamental, bani grei, bani publici, drept daune unor persoane fizice, juridice, posibil și unor alte țări. Niciodată însă nu sunt puși la plată cei vinovați de aceste situații. Plătim cu toții.

Acum suntem aproape să plătim o sumă uriașă pentru niște vaccinuri de care nu aveam nevoie. În ultimii ani am plătit daune datorită unor procese în care judecătorii români au emis condamnări injuste, inutile sau nelegal pronunțate.

Statul român ar trebui să negocieze cu marele concert farmaceutic plata unei sume mai mici tocmai pentru că vaccinurile nu au fost livrate. Dar este evident că trebuie să plătești ceva ce ai comandat. Nu te poți purta ca ultimul țăran nesimțit ajuns primar ce încheie contracte cu presa sau constructori,  beneficiză de servicii conform contractului  și apoi nu mai plătește facturile motivând că nu are bani.

Pfizer şi BioNTech au luat decizia dificilă de a iniţia proceduri oficiale împotriva României, pentru a o determina să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru COVID-19 plasate de guvern, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021, precizează, într-un răspuns transmis News.ro, Andrew Widger, senior director Global Media Relations Pfizer.

Pfizer a dat în judecată statul român, la Bruxelles, pentru că ar fi încălcat contractul pentru achiziția de vaccinuri anti-Covid încheiat în pandemie. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că nu este o situație neaşteptată, având în vedere că acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul altor două state UE, Polonia şi Ungaria. El spune că au fost contractate cantităţi enorme de vaccin anti-COVID, de care însă România nu ar mai fi avut nevoie, fiind vorba despre 28 de milioane de doze de vaccin de la Pfizer negociate prin contract și pe care țara noastră nu le-a mai comandat și, implicit, nu le-a mai primit.

Evident că în funcțiile publice nu ajung de cele mai multe ori cei mai buni sau cei mai pregătiți oameni din partide. Ajung ,din contră , oameni cu un traseu profesional sau educațional dubios, personaje controversate sau duplicitare. Indiferent însă cât de incult sau prost pregătit ar fi un ministru, un secretar de stat, un premier sau un mare director din ministere credem că știe exact care este populația adultă din țara noastră.

Aceste zeci de milioane de vaccinuri comandate inutil nu trebuiau comandate nici daca ar fi costat 15 bani doza. Pentru că se știa că ulterior vor trebui cheltuiți alți bani penru distrugerea lor.

Nu cei din multinaționalele farmaceutice sunt vinovați pentru corupția sau incompetența guvernelor.

În România ca și în Ungaria, Polonia și în toate țările în care s-au făcut aceste achizții cei ce le-au făcut, adevărații vinovați, ar trebui lăsați în fundul gol. Puși la plată. Să le fie confiscate toate averile și pus sechestru și pe salariu sau pensie. Să fie un exemplu clar că nu merge să te îmbogățești prin asemenea tunuri ordinare.

Și dacă tot avem o mare procuratură Europeană și în fruntea ei este o româncă ar trebui să apelăm la acest serviciu și pentru sancționarea prin pușcărie a acestor troglodiți ce au crezut că au dreptul să comande orice , oricând și oricât pe banii românilor.

Traian GUMINSKI

Scroll to Top