Parlamentarii trebuie să valorifice informaţiile de la SRI şi să facă legi care să aducă bani la buget

La începutul lunii octombrie SRI a prezentat un raport ce a fost postat  de site-ul Camerei Deputaților şi care arată  că firmele cu capital străin care activează în România au ascuns sau au diminuat profitul prin tranzacții cu firme afiliate.

Cred că prea puţini parlamentari au citit acest raport şi prea puţini economişti ai partidelor aflate la putere au căutat soluţii ca firmele româneşti să nu mai fie tratate pe post de vaci de muls, iar multinaţionalele să-şi bată joc de statul nostru.

În esenţă, o lege simplă ar trebui să prevadă că orice formă cu capital străin va plăti statului un impozit minim cu cel plătit de o societate cu capital local de TOP. Păi, dacă eşti multinaţională şi vinzi castraveţi, gemuri, făină şi ulei, nu credem că poţi avea un manager mai prost decât o firmă similară din Vâlcea. Deci, în esenţă ai obţinut acelaşi profit dacă ai aceleaşi spaţii şi acelaşi număr de salariaţi. Deci vei plăti minim acelaşi impozit, indiferent de ce declari tu.

Serviciul Român de Informații arată în raport că „asigurarea sustenabilității bugetului general consolidat a reprezentat o provocare majoră, îndeosebi ca urmare a efectelor generate de COVID-19. Alocarea de resurse financiare semnificative pentru gestionarea crizei sanitare, corelată cu problemele în colectarea veniturilor (pe fondul persistenței activităților evazioniste de mare amploare, favorizate inclusiv de perpetuarea unor deficiențe sistemice în activitatea instituțiilor abilitate), a condus la creșterea considerabilă a deficitului bugetar” (conform ECONOMEDIA.RO).

„Vulnerabilitățile la adresa sustenabilității bugetare au fost amplificate și de manipularea, de către societăți autohtone cu capital străin, a prețurilor de transfer în cadrul tranzacțiilor cu societățile afiliate, în vederea diminuării sau neevidențierii profitului, precum și în scopul externalizării de fonduri către agenți economici din țările de proveniență a capitalurilor. Efecte negative au fost generate și de demersurile unor societăți de direcționare de sume impozabile către entități offshore”, conform documentului.

PSD şi PNL ar trebui să convoace cei mai buni economişti din cele două partide şi să-i pună să alcătuiască un set de legi care să nu le mai permită şmecherilor din multinaţionale să prejudicieze bugetul.

Traian GUMINSKI

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top