Iohannis, Ciucă și Ciolacu au oferit cel mai mare cadou electoral AUR-ului și USR-ului

Nici dacă visau mult la o astfel de pomană, Drulă și Simion nu ar fi crezut că este posibil. Pur și simplu, scena politică a României a demarat o amplă operațiune de schimbare de paradigmă. Cele două mari partide care au dominat România timp de 34 de ani, vor ieși, în tandem, în planul secund. Pur și simplu, această simbioză anunțată zilele acestea a torpilat masiv electoratul PNL și a estompat orice creșteri la PSD. Contrar așteptărilor inițiatorilor, ea a promovat începutul unei hemoragii consistente spre AUR.

Dacă în urmă cu trei ani, electoratul de dreapta, încă al PNL, a acceptat coabitarea cu social-democrații, pe fundalul războiului și al unei imposibilități de a forma alte majorități, de această dată, PNL se retrage definitiv de pe platoul electoral, oferind locul geometric al politicii actualului pol de dreapta, centrat pe USR. Din acest moment, PNL va scădea, iar USR va crește.

Chiar dacă anul 2025 va însemna, pe fond inerțial, un vag succes electoral al noii alianțe politice, pe termen lung, PNL și PSD se vor pregăti să intre în conul întunecat al istoriei, coborând în liga secundă. PNL va pleca primul, singura soluție rămâne o fuziune cu PSD, peste un an, doi, astfel încât să nu cadă la cifre derizorii de sub 10%.

PSD, anchilozat în sfera aristocrației bugetare, depărtându-se foarte mult de masele care l-au susținut timp de 30 de ani, începând cu botezul trandafirilor lui Ion Iliescu, își reduce treptat zona de influență, căscând o prăpastie destul de mare între bugetari și categoria românilor cu venituri mici și modeste, cei din urmă simțindu-se din ce în ce mai mult abandonați de marii feudali roșii de la capitală și optând, mai repede, către zona AUR, care măcar la oferă o terapie, o psihologie de moment.

Astfel, enclavizarea PNL-PSD, o rinocerizare politică, permite, de jur-împrejur, o altă regrupare de forțe. Atât electoratul educat și mai aplicat din zona capitalului și mediului privat, cât și electoratul social, dependent de sprijin material și mental, se vor îndepărta de enclavă și vor magnetiza spre restul forțelor politice.

România va accede într-o nouă paradigmă, două noi poluri vor înlocui actuala scenă politică: un pol liberal-progresist și un pol național-suveranist, cei doi catozi și anozi vor începe să urce în prima ligă a politicii, trăgând după ei electoratul care, odinioară, era în siajul PNL și PSD. De fapt, ne înscriem în mecanismul european al jocului politic, făcând un upgrade pe fondul globalizării și al diluării identităților.

Ciucă și Ciolacu, doi mediocri oameni politici, au pavoazat miercuri seară, în prime time, această schimbare de sens. Mai ales printr-o umilire totală a electoratului, comasarea de locale cu europarlamentare având, în susbsidiar, ideea că alegătorul e prost apriori și votează ce îi spune primarul de comună sau oraș. O umilință devastatoare, una care va produce efecte de necuantificat la acest moment, care va comprima mult scorul acestei formațiuni nou înființate prin legământ matrimonial.

Da, evident, oamenii ar fi înțeles nevoia unei comasări dacă liderii politici erau unii credibili, niște somități în domeniu, de o etică politică sui generis, nu un general gângav, un patron de covrigărie și un președinte care dacă mai are 5% capital electoral.

Altfel spus, PNL și PSD au anunțat, miercuri seara, că a început declinul lor politic, un nou parcurs care îi va retrograda, într-un timp relativ mediu de așteptare, în zona secundă a scenei. Mai mult, PNL și PSD au motivat USR să joace și au transformat AUR într-un partid politic. Din acest moment, orice este posibil pe scena politică. Chiar și apariția unui personaj charismatic, unul care să poată capitaliza cele două electorate diferite ale USR și AUR, pe modelul Traian Băsescu 2000, care a capitalizat și peremiști, și elite, învingând și PSD, și PNL.

Liviu POPESCU

Scroll to Top