Eșecul lui Putin de a deschide un nou front în Orient, întoarce din nou privirile și sprijinul pentru Ucraina

Mare Rusie, marea armată a sovietelor s-a împotmolit în Urcaina. De la războiul de trei zile, demilitarizarea Ucrainei și satelitizarea acestui stat, s-a ajuns la 2 ani de război și la 19% teritoriu ocupat de Putin, în mare mare regiunile rusofone ale Ucrainei. Un eșec și de război și de propagandă și economic și pierderea în detrimentul Chinei a rolului de mare putere regională.

Putin a ”reușit” să aducă două state în NATO să creeze ”națiunea ucraineană” să ajungă paria dimplomației mondiale, să se facă de râs în stepele rutene și să piardă chiar și în Orient.

Acolo unde voia să deschidă un nou front. Într-o alianță mutuală cu Siria și Iran, să deschidă un nou război în Orient, provocând Israelul. Numai că Occidentul a fost mult mai solid de această dată, statele arabe dezvoltate din zonă au comentat, au criticat, au luat poziții dar nu s-au riscat într-un război. Pentru că Arabia Saudită, Iordania, Emiratele, Qatar, Egipt sunt state care fac economie, au punți solide cu Occidentul. Singurul care s-a trezit urlând isteric a fost Erdogan dar a dat imediat înapoi.

Nu mai sunt anii 70 din secolul trecut. Deci pentru Putin, frontul din Gaza a fost un eșec, chiar dacă au ieșit pe străzile Europei niște tineri visători cu steaguri palestiniene. La această oră este pace în Gaza, o pace controlată de cinci zile și s-ar putea ca în cercurile restrânse de la Doha să se povestească ce a fost de fapt cu acel ”7 octombrie”. Și ce a crezut Putin că îi va ieși din această poveste.

Ucraina a revenit pe podiumul atenției, liderii republicani din Congresul American au garantat că sprijinul american va continua și în 2024. Piloții ucrainenii au început pregătirile pe F-uri, din primăvară, Ucraina va avea și aviație, are tancuri, suficient cât să blocheze Rusia în teritoriul nimănui din stepele mlăștinoase ale Niprului. Putin a rămas așadar din nou în război cu toată lumea. Deși dorea să extindă global acest război, China a mers la Wshington iar Gaza și Israelul găsesc că e mai bine să tacă armele și să se elibereze ostatici.

Putin este din nou în mijloc de iarnă în noroaiele Avdiivkăi, unde i-au murit în ultimele 10 zile, vreo 10.000 de soldați, i s-au dus dracu blindatele și tancurile în fața unei Ucraine solid fortificată de armament occidental. Mai mult, se pare că în timp ce economia Rusiei se contractă, economia Ucrainei își revine, ceea ce demonstrează că finalul acestui război va stabili câștigătorii. Mai devreme sau mai târziu, Rusia va trebui să se retragă în granițele sale. Că vor dura luni sau ani până atunci, că trebuie să moară 1 milion de soldați ruși până atunci, războiul curge într-un singur sens. La această oră, nici China, nici statele arabe nu sunt dispuse să arunce un confort economic al propriilor societăți pentru fantezii de secol trecut.

Rusia devine așadar un caz izolat iar războiul ucrainean, o baricadă a lumii occidentale împotriva abisului și pustei rusești.

Liviu POPESCU

Liviu Popescu are 15 ani vechime în presa scrisa și TV. Editorialist, analist politic, fost corespondent AGERPRES, colaborator TV și la diverse publicații locale şi naționale, autor de reportaje și materiale economice. 

Scroll to Top