Mă număr printre cei care au aplaudat apariția DNA în peisajul românesc de după anul 2007, trecând de multe ori cu vederea anumite exagerări, eram atât de obosiți de gradul de corupție din România, încât spectacolele TV cu arestări și cătușe au fost tolerate, deși de multe ori s-au dovedit rateuri sau condamnări subțiri. Asta deși personajele incriminate erau suspecte de infracțiuni mult mai dure decât niște tablouri sau angajări fictive la o direcție socială.
În fine DNA e un parchet care trebuie să existe dar strict în limitele justiției și nu la comanda unor decidenți politic, pentru că atunci nimeni nu mai are încredere în această instituție care, de exemplu, în timpul mandatului lui Traian Bsesescu a protejat-o pe Udrea și abia postum a trimis-o la Târgșor.
Ceea ce se întâmplă în aceste zile cu dosarul fostului premier Cîțu, ministrilor de la sănătate ai USR seamănă izbitor de bine cu scoaterea lui Barna din turul II al alegerilor prezidențiale, în momentul în care USR părea că din ce în ce mai bine canibalizează partidul prezidențial. Un dosar în care DNA ar trebui să salte sau să cerceteze penal pe toți cei 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană inclusiv pe premierul acesteia, doamna Ursula von de Leyen.
Despre ce vorba pe fondul dosarului? Se vorbește de un abuz în serviciu, în sensul că guvernul României din 2021 și-a permis să cheltuiască peste 1 miliard de euro pentru vreo 52 de milioane doze de vaccin. În mijlocul pandemiei, în contextul în care nimeni nu avea habar când se va termina (apropos pandemia nu s-a terminat încă, chiar dacă nu mai e mediatizată)
De unde pleacă tot acest subiect? În criza din 2020, când Europa era pur și simplu paralizată de Coronavirus, când economiile erau gripate, când stările de carantină generală alternau cu o relativă dezmorțire, când elevii din toată lumea au petrecut un an jumătate școala acasă, în fața caluclatorului, președintele Comisiei Europene a antamat 1,2 miliarde de doze de vaccin pentru statele comunitare. Era sinura soluție de a ieși din pandemie, de a ne relua viețile normale, de a scăpa de mască. Multe, puține? Cine ar fi putut spune atunci cât va ține pandemia, câte doze de rapel sunt necesare, dacă la un moment dat și copiii vor fi vaccinați.
Ulterior toate statele comunitare pe baza unui contract cadru au luat aceste vaccinuri. Germania de exemplu a luat 400 de milioane de doze, statele scandinave care au o medie 10 miioane de locuitori pe stat au achiziționat chiar de 3-4 ori mai multe doze decât populație vaccinabilă. România lui Cîțu a luat 52 de milioane. Nu știm și nimeni nu ar fi putut spune atunci dacă sunt multe sau puține. Că în Estul Europei, teoriile conspirației și vulnerabilitatea la manipulare au fost mai mari decât în Vest și au boicotat procesul de vaccinare, că efectele virusului au început să scadă odată cu imunizarea de turmă. Sunt factori pe care nimeni nu ii putea anticipa în ianuarie 2021.
Cîțu, Voiculescu, Mihăilă nu sunt acuzați că au furat ceva. Sunt acuzați că au cheltuit din bugetul țării prea mulți bani pe lucruri inutile care chiar în timp s-au dovedit fără folos. Cred că este cea mai halucinantă judecată.
Păstrând proporțiile facem un mic exercițiu de imaginație, și vă propun o comparație similară. Să spunem că toată România se confruntă cu o iarnă foarte grea, plină de zăpezi, de nămeți. Iar premierul României ia decizia de a achiziționa o cantitate uriașă de nisip și material antiderapant în luna ianuarie. Premierul apoi face contracte cadru cu fiecare președinte de CJ să cumpere din bugetul lor parte din această cantitate. Care pare destul de mare. Numai că după ce fiecare județ cumpără material antiderapant și sare, în luna februarie, vremea treptat se schimbă, scad ninsorile, cresc temperaturile și nu mai este nevoie de acest material. Toată lumea respiră ușurată că a scăpat de iarna grea. Numai că la vreo trei ani distanță, parchetul din județul Vâlcea începe să-l cerceteze pe președintele consiliului județean pentru risipă, pentru abuz în serviciu, pentru că a dat prea mulți bani din buget pentru acest material cumpărat în ianurie 2021. În contextul în care toate județele au făcut același lucru.
Nu pare cusut cu ață albă? Nu pare un dosar la comandă? A, dacă se va dovedi că premierul Cîțu, Vlad Voiculescu au primit de la Ursula ceva la schimb, sau de la Pfizer și Moderna via Comisia Europeană (bani, mașini, excursii, etc) atunci da, putem vorbi de corupție. Dar a judeca acum, la 3 ani distanță, fără aceste date, după ce știm cum a evoluat pandemia, decizii luate fix în mijlocul problemei. sună a instrumentare politică.
Evident că acest dosar va pica, așa cum a căzut și dosarul lui Barna, din 2019, din campania electorală. Dar este suficient pentru a strica ploile. În schimb, electoratul căruia i se adresează acest dosar nu este atât de tâmpit să nu înțeleagă că acest dosar a fost conceput prin junglele Tanzaniei.
Liviu POPESCU
Liviu Popescu are 15 ani vechime în presa scrisa și TV. Editorialist, analist politic, fost corespondent AGERPRES, colaborator TV și la diverse publicații locale şi naționale, autor de reportaje și materiale economice.