Cum taxează politicienii sălbatic mereu pe cei ce muncesc și plătesc taxe și contribuții!

Ai un SRL. Ai făcut credit pentru a face firma. Ai riscat uneori când toți ți-au spus că nu ai șanse. Ți-ai folosit casa ta, mașina ta și alte obiecte luate din munca ta pentru a face firma să meargă. Ai plătit contribuții la salarii, TVA, fel de fel de taxe și impozite. Ai plătit taxă pentru gunoi cât pentru șase familii, chiar dacă firma ta nu producea deloc gunoi. Ai plătit curent mai scump, apă , chirii. La final vrei să iei dividende. Și atunci statul zice să taxăm dividendele. Și taxa pe această muncă a ta a crescut an de an. Anul acesta a rămas aceeași taxă ca anul trecut, adică 8%. Dar s-au gândit că mai pot inventa o taxă. Și deși plătești CASS pe salariul tău și pe al angajaților s-au gândit că pot percepe o aberantă taxă de sănătate și pe dividende.

Contribuția de asigurări sociale de sănătate  pentru dividende în 2024 este de 10% din suma netă retrasă sub formă de dividende. Fie că ești salariat sau nu, CASS-ul pe dividende se calculează la fel.

Dacă venitul din dividende este între 6 și 12 salarii:

Dacă câștigul net din dividende este între 19.800 lei și 39.600 lei pe an, vei datora 10%

din suma a 6 salarii minime pe economie, CASS pe care îl datorezi = 1.980 lei.

Dacă valoarea dividendelor este între 12 și 24 de salarii:

În situația în care venitul tău net din dividende depășește 39.600 lei pe an, vei datora 10% din suma a 12 de salarii minime.

CASS pe care îl datorezi = 3.960 lei

Iar dacă dividendele depășesc 24 de salarii minime pe economie:

Dacă venitul tău net provenit din dividende depășește 79.200 lei pe an, vei datora 10% din suma a 24 de salarii minime.

CASS pe care îl datorezi = 7.920 lei

Dacă cumva obții venituri și din spații ce le-ai închiriat altor persoane fizice sau juridice trebuie să plătești CASS și pentru aceste venituri din chirii. Deci de trei ori. Iar când vei ajunge în spital vei fi tratat așa de prost încât vei prefera să te duci la privat și vei plăti alți bani. Iar dacă va trebui să plătești concedii medicale pentru salariații tăi vei aștepta, în cel mai fericit caz doar 8 luni, pentru a recupera de la stat acești bani, deși tu ai plătit constant contribuțiile de CASS salariaților. Și pentru cea mai mică întârziere vor trimite dulăii de la ANAF să te penalizeze, să te amendeze, să ți facă viața și liniștea praf și de multe ori să te aducă în prag de faliment.

Și apoi vor arunca cu mizilic în firma ta să spunem firmă care deține un ziar pentru a face campanie electorală. Eventual unui președinte de CJ ca cel de la Prahova care a cheltuit în un an 6 sute de mii de euro pe concedii sau unui  primar ca cel din Botoșani care și-a angajat amanta la primărie trucând un concurs de angajare.

La final de an vor veni prin alte taxe și îți vor lua mai mult decât ți-au dat.

Poate vreunul din politicienii ce vor citi acest articol să explice de ce vor să taxeze sălbatic mereu pe cei ce muncesc și plătesc taxe și contribuții, până nu le mai rămân bani de medicamente?

Letiția Lazăr

Scroll to Top