Bătaie de joc pe bani publici şi la Băbeni. Primăria, alergică la licitaţii serioase, bolnavă după cârpeli!

Din punctul meu de vedere, una dintre cele mai mari mizerii din administraţie este achiziţia serviciilor de consultanţă pentru diverse proceduri de atribuire. În ultima vreme, am intrat ceva mai adânc în acest subiect şi, documentându-mă, am fost uluit să găsesc în multe primării cheltuieli destul de dese, de mii de euro, cu astfel de contracte, în condiţiile în care, în anii în care au fost puse în scenă, s-au făcut doar cumpărări directe, fără licitaţii. Altfel spus, s-au făcut doar achiziţii mărunte, pentru care nu-ţi trebuie experţi, ci doar un angajat care ştie un pic de carte.

Am găsit însă primării, chiar şi cu servicii stufoase de achiziţii, înţesate cu funcţionăraşi, incapabile sau prea comode să contribuie la cheltuirea judicioasă a banilor publici. Poate părea hilar ceea ce spun, dar vorbim despre o situaţie care, scalată la nivelul judeţului nostru, evidenţiază o risipă colosală, o valoare cu care s-ar putea construi o autostradă de la Drăgăşani până la Tigveni… sau cine ştie ce alt obiectiv măreţ. Bine, există primării care au alergie la licitaţii şi putem da „n” exemple. Bunăoară, Primăria Oraşului Băbeni, care stă pe un buget de câteva milioane de euro, sparge banii, în general, pe tot felul de bălării şi mărunţişuri, deşi cu banii care-i trec prin mână ar putea face lucruri wow. Putem doar să bănuim de ce Executivul de acolo preferă cumpărările directe, în dauna licitaţiilor, şi cârpelile, în locul unor lucrări serioase. Atenţie! Din 2020 până în prezent, Primăria Oraşului Băbeni a atribuit doar 5 contracte prin licitaţii. Este un record negativ în administraţie şi nu trebuie să ne mai mire că, în această localitate, se moare de foame, oamenii nu au locuri de muncă, iar cei care prind un job primesc salarii de mizerie, drumurile şi utilităţile sunt praf ş.a.m.d.. În totală contradicţie cu ei sunt funcţionarii din primărie, care au lefuri regeşti şi performanţe… zero!

Buget de milioane de euro şi doar 5 mini-licitaţii, în 3 ani

Prima achiziţie prin licitaţie, la Băbeni, după alegerile de acum trei ani, s-a făcut abia în martie 2021, când primăria a cumpărat mobiler în valoare de 61.369 lei plus TVA. A doua s-a organizat în octombrie 2021, când s-a achiziţionat o ambulanţă de tip A2. Deci doar două în aproape 2 ani de mandat. Următoarea, s-a „întâmplat” în aprilie 2022 (centrală termică şi sistem fotovoltaic de 15Kw, în valoare totală de 134.453 lei plus TVA). Apoi, din nou… cumpărări directe pe bandă rulantă. Până în octombrie 2022, când s-a achiziţionat prin licitaţie (a 4-a) studiul pentru centura ocolitoare a oraşului Băbeni – 1,5 mil. lei. O chestie care s-a dovedit a fi, din păcate, o poveste de adormit copiii şi o risipă de bani publici! A 5-a licitaţie de la Băbeni a avut loc în decembrie 2022 şi a presupus o cheltuială de 1,2 mil. lei pentru asfaltarea Străzii Bistriţei. Pe urmă, Primăria Băbeni a avut din nou o pauză foarte mare şi cumpărări directe în draci, până prin vara trecută, când a scos la licitaţie două proiecte pentru drumuri. Niciuna nu a fost finalizată până azi! În paralel, a fost lansată o licitaţie şi pentru desfiinţarea unei clădiri şi construirea unei pieţe de peşte. Procedura a fost organizată de trei ori şi tot de atâtea ori s-a şi anulat. De „eficientă” ce este primăria! :)). (va urma)

Eduard Dulăcioiu

Scroll to Top