Care este structura electoratului român și ce partide va vota fiecare segment social? USR și AUR singurele partide cu ideologii și electorat definit

Anul 2024 este primul an electoral în care se aliniază toate cele 4 scrutine electorale, toate partidele sunt în blockstart, multe încercând să-și indentifice alegătorii, să caute vectori de imagine, să găsească frecvența comunicării. PNL și-a amintit de exemplu că este un partid conservator, PSD încearcă să o cotească spre stânga europeană, USR este văzut ca un partid radical progresist, AUR sau formațiunea doamnei Șoșoacă alternează de la un extremism spre populism naționalist, PMP se chinuie să supraviețuiască, Forța Dreptei mai crede în viabilitatea proiectului Orban. Este un zumzet prin laboratoarele de analiză, consultanții caută soluții, primarii sunt resuscitați și răsfățați pentru că ei duc greul luptelor electorale, fiind opinca votului, cei care intră în contact direct, zilnic cu alegătorii.

Facem o radiografie a societății, funcție de venituri, de jobul pe care îl au, de arealele geografice, de vârstă sau studii, pentru a identifica electoratul și partidele care se suprapun peste așteptări. Paradoxul face ca doar două partide USR și AUR să aibă un electorat bine definit pe harta votului. Deși la antipozi dar sunt singurele care au un nucleu cert.

Vom împărți astfel societatea românească în felii, pentru a aproxima, evident cu erorile de rigoare cam unde este electoratul și care sunt partidele preferate. Scoatem din calcul opțiunile locale, unde de cele mai multe ori, omul este cel preferat, prea puțin sigla, partidul are doar un fundament dar nu unul decisiv,

USR: așa cum am spus are un electorat stabil, în forma lui de nucleu. USR este votat de cel mai tânăr electorat, care lucrează cu precădere în mediul privat, peste 90%, cu venituri de minim 2000 de euro, net, concentrat în zona marilor orașe. Este un electorat metropolitan, numit și ”corporatist”, pentru că sunt angajații din companii IT, financiare, antreprenori, free-lanceri. Electorat exigent, cu studii superioare, oameni cu city break-uyri, copii la școli private. Care votează USR nu pentru liderii partidului, de multe ori liderii sunt sub nivelul de așteptare al acestui electorat. Nucleul este format să spunem de 10%, populația care are un nivel de trai rezonabil și este cea mai adaptată la rigorile stilului de viață european. Pronostic așa cum am spus, scorul lor pleacă de la 10%, în condițiile în care acest electorat boem vine și la vot. Deci este Upper Class. Posibilitatea de a intra în acest upper class și zona de vârf din clasa de mijloc. La nivel de bugetari, de regulă aici, avem electorat, personal din mediul sanitar sau educațional. Va avea voturi în orașele mari, univesitare, preponderent în Ardeal și București. (Craiova, Iași, Constanța, în arcul extracarpatic)

PNL: un partid sistem, destul de complicat în ultima perioadă, pentru că a jucat un rol destul de ramificat, pe zona liberalismul social, abia acum încercând să folosească soluțiile conservatoare. PNL nu are o identitate, potrivit numelui ar fi trebuit să jongleze cu noțiuni de familie, religie, tradiții, capital autohton. Numai că aceste noțiuni au fost pe rând furate de FSN, de Dragnea, de Simion și atunci PNL a jucat un rol ingrat de a fi în opoziție cu aceștia implicit și cu idelologiile respective. Are șansa unui aparat ancorat în administrație. Electoratul PNL este din zona clasei de mijloc, zona de sus a clasei de mijloc cu venituri în zona 1000 de euro și peste. De regulă, domină studiile superioare dar electoratul vine și zona bugetară, sănătate, educație și administrație. Are și o doză de electorat oportunist. Vârsta este una medie 40-50 de ani. Se pleacă de la un procent de 15-20%. O bună parte însă este asigurat de primarii partidului. Va avea voturi în zona orașelor mijlocii și mari dar și in zone rurale, unde au primari vectori de imagine. Ardeal cu precădere dar și în zone subcarpatice.

PSD: este cel mai mare partid de sistem din România. Care a pornit la drum cu procent de 80% asigurat de Ion Iliescu în 1990. Deci de acolo a început să scadă. A fluctuat multă vreme pe zona de dreapta conservatoare, preluând mai mult zona pauperă, a nostalgicilor. Adresându-se cu precădere zonei de pensionari sau unui electorat vulnerabil. Este un partid care se adresează în prezent zonei din clasa de mijloc dar cea jos a acesteia. Cu venituri până în 1000 de euro. Domină electoratul bugetar dar și oportunist. Precum și zona pensionarilor, fiind cea mai consistentă. Studiile superioare sunt cam în echilibru cu cei fără. Este un electorat disciplinat care vine la vot. Este un pic dezorientat din cauza încercării actualei conduceri de a muta PSD spre Europa și spre stânga europeană care are altă agendă, deloc una conservatoare, tradiționalistă ci mai degrabă progresistă. Nucleul pleacă de la 20-25%, asigurat de primari. Este cel mai mare partid al administrației publice, de multe ori conisderat partid stat și cu un electorat eterogen, mai ales în ultima vreme. S-ar putea ca discursul ambiguu pe teme sensibile să mute mult electorat spre formațiunile populist extremiste. (Moldova, Muntenia, Oltenia, zonele rurale, orașe mijlocii)

AUR /Șoșoacă: Reprezintă cel mai mare partid antistem împreună cu satelitul său mai voluminos (Naționalist, Eurofob) De după 1990, pe traiectul PRM, PPDD, PNG. Conține zona cea mai insalubră a electoratului, frustrați, învinși, național-ceuașiști, radicali ortodocși, electorat fără studii superioare, un amalagam de conservatorism visceral, cu o mistică destul de absconsă. Capitalizează zona promiscuității societății românești, are deoptrivă și electorat tânăr, fără școală și maturi care contorizează eșecuri dar și un segment consistent de vârstnici. E destul de deformat acest electorat încât nu poate fi cuantificat. Are o structură mentală în Diaspora, în zona celor care au joburi mărunte de subzistență în statele comunitare. Veniturile alegătorilor din țară sunt undeva sub 500 de euro, asistați social, pensionarii cei mai săraci. Sunt cantonați în orașele mici falimentare, populație rurală, dezrădăcinată forțat în anii 70-80 și care nu își găsește un sens. Colecționează și din zona marilor corupți care devin brusc ”patrioți”, înțelegând că din cauza sistemului european de valori, ei suferă în a-și satisface necesitățile. Un nucleu cert este de 15% dar acesta poate coagula electori noi sau chiar dubla acest scor funcție de rateurile celor trei partide sistem de mai sus. (Orașele mici falimentare, comune sărace, podișul Moldovei sau zona dunăreană de sud)

FD, PMP sunt așchii identitar de dreapta, fără mare priză la electorat, votate strict subiectiv de cei care nu găsesc un rost în a opta pentru PNL sau USR.

Bazându-ne pe această diagnoză, în Vâlcea, rezultatele pe vot politic ar forma următorul clasament 1. PSD, 2/3 AUR, PNL 4. USR. (PNL poate ocupa locul 2 dacă primarii PNL muncesc pentru partid)

Liviu Popescu are 15 ani vechime în presa scrisa și TV. Editorialist, analist politic, fost corespondent AGERPRES, colaborator TV și la diverse publicații locale şi naționale, autor de reportaje și materiale economice. 

Scroll to Top