Impotență sau nepăsare a autorităților din Vâlcea în problema consumului de droguri în rândul elevilor?! 

Consumul și traficul de droguri în preajma școlilor, subiecte tabu pentru autoritățile din Vâlcea. Recent am participat la o conferință de presă la IPJ Vâlcea, iar tema a fost legată de siguranța elevilor în unitățile de învățământ. Evident, inevitabil, s-a ajuns și la subiectul consumului de stupefiante de către minori și așa cum ne așteptam imaginea pe care autoritățile vor să o inducă este aceea că, aparent, lucrurile sunt aproape perfecte în societatea noastră. Constatările puține nu fac decât să le dea dreptate, însă cu toții știm că adevărul este altul. Chiar și mai marii șefi ai Poliției, Jandarmeriei sau DIICOT cunosc realitatea din teren.

Discuțiile din ședințele ATOP Vâlcea sunt mai mult decât relevante. Se vorbește deschis despre dezastrul din școli, despre numărul îngrijorător de adolescenți și tineri care continuă nestingheriți să se aprovizioneze și să consume droguri, despre violența din școli și chiar despre cazuri de prostituție în unitățile de învățământ. Și cu toate acestea, autoritățile tac și ascund totul sub preș. Acțiunile de forță din preajma școlilor lipsesc cu desăvârșire, deși cunoscându-se situația ar fi fost cazul ca echipaje ale Poliției și Jandarmeriei să patruleze non – stop în zonele liceelor din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Situația a luat deja o întorsătură nefastă, iar lipsa de implicare în stoparea acestui fenomen nu ne arată decât cât este de bolnavă societatea în care trăim. Sigur, încă se mai poate face ceva! Încă se mai pot lua măsuri drastice, iar una dintre cele mai importante aspecte este cea legată de destructurarea rețelelor de trafic de droguri și înființarea unor programe antidrog pentru persoanele dependente. Ar putea spune cineva aici că există o agenție antidrog în Vâlcea, ce rulează astfel de programe. Haideți să fim serioși! Oamenii de acolo habar nu au pe ce lume trăiesc, fiind total depășiți de situație. Cât despre organele de cercetare penală ce au competențe în domeniu, ei bine, impresia generală este că au cam “oprit motoarele” în ultimii ani. 

Și revenim la soluțiile necesare pentru a-i salva pe tineri din “ghearele” stupefiantelor. Soluții există și pot fi implementate: de la sprijinul pe care îl poate oferi școala și până la consilierea persoanelor dependente cu finanțare din bani publici, inclusiv schimbarea anturajului și supravegherea în mod constant pentru o perioadă de timp. Trebuie doar să existe voință! 

Datele statistice, la nivel național, sunt îngrijorătoare: numărul consumatorilor a crescut de mai bine de șapte ori, în ultimii 10 ani.

Claudia STANCIU


Scroll to Top