„Hakuna Matata!” – spune ministrul Finanțelor Marcel Boloș celor dispuși la turnătorii!

Persoanele care denunță fapte de evaziune ar putea primi de anul următor un procent din suma de bani reprezentând fapta de evaziune fiscală, a anunțat  ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Și toate televiziunile naționale au avut imediat reacții în emisiuni despre această legalizare a turnătoriilor din disperarea celor de la Finanțe. Cine va citi însă sute de denunțuri, mii de denunțuri și cine la va verifica pe teren? Probabil va fi nevoie de noi departamente în ANAF și noi angajări de pile și relații.

„Ne gândim să fie un procent din fapta de evaziune fiscală, pentru că este, până la urmă, meritul persoanei care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeași faptă, ne putem gândi la un sistem de stimulare proporțională”, a declarat Boloș la Antena 1.

Este perfect, domnule ministru, dacă chiar dați banii! Este „Hakuna Matata” pentru mii de oameni simpli care poate nu au cum să știe ce firme lucrează cu oameni la negru sau la gri și care nu plătesc TVA –ul. Dar evaziune fiscală înseamnă și să obții venituri bănești nedeclarate, sau ne înșelăm? Este momentul în care mii de adolescenți pot face rost de bani de buzunar denunțând profesorii care fac meditații fără a declara aceste venituri? Veți verifica aceste denunțuri sau nu vă vine să credeți că mii de profesori fac bani din așa ceva, de mulți ani, fără a plăti un leu impozit? Oamenii în vârstă care nu au bani nu au decât să se interneze în spital și să tragă de limbă pe ceilalți pacienți, de exemplu, despre cât au dat anestezistului? Vă vine să credeți, domnule ministru, că majoritatea anesteziștilor fac lunar mulți bani din sume primite și nedeclarate, deci neimpozitate? Vor verifica subalternii dumneavoastră toate denunțurile legate de mii de lucrări de instalații sanitare, electrice, reparați case, auto, tuns, pedichiuri, manichiuri, intervenții stomatologice , servicii de recreere intimă și câte altele făcute fără declarații de venituri, deci cu evaziune fiscală?

Și corect ar fi, domnule ministru, chiar dacă retroactiv probabil nu se mai pot face executări silite și s-a prescris fapta, să solicitați domnului Klaus Iohannis plata impozitului pentru banii obținuți din meditațiile la fizică făcute pe când era profesor. Bani buni dacă ținem cont că a declarat folosirea lor pentru achiziționarea unor case!

Traian GUMINSKI

Scroll to Top