Guvernul Ciolacu a început anul electoral trăgându-și un glonț în cap, tăind salariile medicilor cu 30%

Nici nu se uscară bine piftiile din frigider și nici cozonacii prin sertare, că onor guvernul Ciolacu, prin ministrul său de la Sănătate a reușit în doar două zile să arunce țara în haos, atât pe străzi cât și prin cabinetele medicale. Într-un an în care pericolul hâd al AUR-ului stă la poarta electorală iar cabinetul trebuie să calce în șosete de mătase și să evite cioburile, exact pe dos o face.

Anul 2024 debutează așadar cu primele politici de austeritate în domeniul sanitar, o nerozie fără margini, aruncând medicii de familie și pe cei din policlinici pe drumul exilului sau obligîndu-i să pună lacăte pe dispensar și să-și concedieze asistenții.

După ce în luna iulie a anului trecut, Casele de Asigurări și Ministerul Sănătății au întocmit un contract cadru prin care serviciile medicale au fost mărite cu 20-22% oferind o gură de oxigen în acest domeniu, ministrul Rafila vine pe masa medicilor cu reducerea acestuia cu 30-35%, adică la valorile din anul 2022. Lovind total în salariile și în veniturile personalului medical. Asta după ce personalul auxiliar a primit salarii mărite, s-au făcut credite pentru aparatură medicală, s-au făcut contracte pentru furnizare servicii, medicii și-au făcut proiecții bugetare. Vine Rafla și dinamitează totul.

Rafila aruncă în haos astfel sistemul sanitar, medicii de familie și medicii din ambulatoriu sunt loviți brutal de către cabinetul Ciolacu, Peste 150.000 de salariați sunt loviți direct, alți 200.000 indirect (firme, furnizori de medicamente sau de servicii) iar un popor de asigurați privește cu stupoare cum dispensarele medicale de la țară se vor închide, printr-un exod masiv al medicilor, care sunt aduși la veniturile nu din 2023, ci din 2022.

Toate astea se întâmplă într-un an electoral, într-un început de an electoral când PSD și PNL speră să scoată din case populația educată pentru a vota partide democratice, împotriva radicalilor antisistem. Cum poate fi definită această nerozie care doar după 3 zile, aruncă în haos România? Cine să voteze PSD sau PNL? Prin astfel de procedee, PSD se aruncă în gol spre 20 de procente iar dacă PNL acceptă această propunere fără să ia poziție, se duce năvalnic spre un scor cu o cifră.

Pentru că logica este firească? Dacă vor tăia la medici veniturile cu 30%, ce categorie va urma? Educația? Cultura? Precedentul este extrem de periculos, de aceea guvernul trebuie de urgență să retracteze această prostie de pe piață asta dacă nu cumva Ciolacu dorește să demisioneze și nu știe cum. Și a găsit o soluție care să enerveze populația.

Oricum ai privi lucrurile, nu poți găsi o logică a acestor proiecte ale Ministerului Sănătății. Fix în an electoral să tai salariile medicilor, asistentelor dar mărindu-le pe partea cealaltă taxele și impozitele. În acest mod, PSD nici nu va ajunge la prima campanie electorală, va muri pe drum, mașina guvernului se va gripa pe parcurs, pentru că sunt ministrii care trag în propriul guvern.

Liviu POPESCU

Liviu Popescu are 15 ani vechime în presa scrisa și TV. Editorialist, analist politic, fost corespondent AGERPRES, colaborator TV și la diverse publicații locale şi naționale, autor de reportaje și materiale economice. 

Scroll to Top