Politica americană pentru următorii ani a fost decisă în acest week-end. Va rămâne tot una de descurajare și de protejare a democrației occidentale, indiferent de cine va locui la Casa Albă. Prin suportul oferit Ucrainei, mai ales de câtre zona republicanilor lui Trumps, Rusia a primit cea mai dură lovitură, în condițiile în care se aștepta ca din noiembrie să aibă un alt partener de dialog. Mult mai relaxat în pretențiile Kremlinului cu privire la influența în politicile europene.
Moscova a primit ce nu se aștepta. Trădarea lui Trump, ar spune analiștii politici ai Moscovei, pentru că excentricul republican le dăduse de înțeles că odată cu instalarea sa la Casa Albă, Ucraina va fi abandonată în brațele lui Putin iar sfera de influență a Rusiei se va consolida atât pe Kiev dar mai ales asupra republicilor aspirante la UE, gen Moldova sau Georgia. Vestea de la Washington vine ca o gură de aer pentru Chișinău nu doar pentru Kiev, precum și pentru democrațiile occidentale care se simțeau singure în fața triburile răsăritene.
Manevra moscovită de a încălzi un război în Orient nu prea a ținut. Iranul s-a făcut că atacă, Israelul s-a făcut că ripostează. A fost un test pentru ambele țări cu privire la suportul posibil în cazul unui război pe bune. Iranul a înțeles că geografia politică din Orient este alta decât în anii 70, multe dintre statele arabe, gen Iordania, Egipt nu mai au chef de aventuri, pentru a-și periclita relațiile economice cu lumea occidentală. Globalismul economic a fost mai puternic decât războaiele religioase. Ca să nu mai spunem că în Orient, mai mult de jumătate dintre monarhiile petroliere sunt pioni puternici pe harta economiei occidentale. Singurele state haotice sunt cele în care războaiele civile anulează statalitatea. Rusia nu înțelege asta dar poate că acum relizează că un război în Orient la scara mare are din ce în ce mai reduse șanse de a fi promovat, așa că lumea rămâne concentrată tot la războiul absurd pe care îl duce în Ucraina. Un război stupid în care dărămă orașele ca să le poată cuceri. În ritmul ăsta și în acest sens, de a rade sate și orașe, Rusia va ajunge la Kiev în 87 de ani și ar putea cuceri Ucraina în 143 de ani, după toate calculele matematice, având ca bază modul și tactica rușilor cu rezistența ucraineană de până în prezent.
Rusia astfel s-a trezit din nou singură în fața tuturor și mai ales având adversari doi președinție americani Biden și Trump, fostul și posibiliul viitor președinte al SUA. Ceea ce înseamnă un coșmar pentru Kremlin care a sperat că divide et impera poate să asigure un sprijin armatelor sale de mongolizi de pe front. Să te lupți cu doi președinți americani în acest război, doi președinți care spun în același timp (dincolo de adversitățile lor ideologice) că ”supraviețuirea Ucrainei” este vitală pentru Satele Unite și lumea civilizată încurcă mult apele la Moscova dar și în zona cozilor de topor din Europa. A partidelor extremiste, a influencer-ilor din zona media, a liderilor de stat precum Orban, Figo, Nehammer. Toți care aveau măcar o misiune, să rămână în faza de gherilă, până în toamnă, când la Casa Albă se schimba garda. ”Trădare” parcă aud cum se strigă în spatele ușilor partidului doamnei Șoșoacă, AUR sau la Budapesta și Bratislava. Trump și-a abandonat ”suveraniștii rusofili” pentru Ucraina. Mișcarea naționalist-suveranistă, anti UE și anti-NATO care se agăța de Trump cu speranță, a luat-o din nou peste ceafă, așa cum au pățit cu Meloni. Abia ce au desfăcut șampania când a ieșit italianca premier că a doua zi au vărsat-o atunci când Meloni a spus că lupta Ucrainei este lupta Europei,
Important este așadar că Rusia a rămas singură pe front, printre ruinele Bahmutului, soldații ucraineni se aprovizionează, dincolo de ocean, doi președinți sunt implicați în efortul de razboi, votând chiar confiscare activelor rusești și transformarea lor în sprijin financiar pentru Ucraina, Dobrogea se fortifică NATO, în Orient, meciul amical Iran-Israel a fost doar subiect de presă, pentru două zile, iar globalismul economic își îndeplinește una din principala sa misiunea. Aduce pacea și o consolidează acolo unde pe vremuri erau focare de război. Războaiele rămân doar pentru lumea a treia, apanajul celor slabi, frustrați, care nu mai au argumente în prezentul tehnologic de azi. O lume a învinșilor, condusă de Rusia lui Putin și Peskov.
Liviu POPESCU