România, intre interesul alegerilor și traiul oamenilor

Partidele au început deja încălzirea pentru alegerile de anul viitor. Doar ca, incă nu s-au decis cum vor merge, separat sau in coalitie. Potrivit sondajelor care s-au făcut atat in PSD cât si in PNL, rezultatele nu sunt convingătoare pentru o viitoare coalitie, iar unele surse spun că, lideri din PNL care se află acum la Parlamentul European nu se vor mai regăsi pe listele de la europarlamentare. Și sigur vom avea surprize…

Calculele interne, vor decide candidații, dar se pare că nu vor mai fi calcule, ci ”războaie” ale orgoliilor , ce vor scoate la lumină mult material pentru presă.

Concomitent, actualul guvern pentru a obtine fondurile europene prin PNRR, este nevoit să strângă cureaua și să pună in aplicare măsurile fiscale, precum și alte legi pentru mediul de afaceri din România, privind consolidarea disciplinei financiare și fiscale.

Ce se va intampla? Econonomia va încetini, evaziunea fiscală, ca și in anii trecuți, nu va fi combătută, creșterea TVA-ului va conduce la scumpirea alimentelor și a serviciilor etc, iar „oprirea risipei bugetare” de care spune premierul va degenera.

 ”Oprirea risipei bugetare” ar insemna reducerea numărului de angajati in sectorul bugetar, ca de-aia ii spune ”risipa bugetară”, numai ca astea sunt doar niste vorbe, nu si fapte. Angajările masive si nu pe criterii  profesionale, care s-au făcut de-a lungul anilor prin ministere, guvern, agentii, consilii judetene, etc, dar si alte măsuri , slabesc continuu dezvoltarea mediului privat care este cu mult sub nivelul statelor europene,

Asadar, microintreprinderile vor pieri, usor, usor, pentru că nu vor tine pasul cu aceste majorări de impozite, taxe si salarii, acestea fiind cele mai numeroase, de marile companii nu mai vorbim, iar deficitul bugetar nu va fi domolit, dimpotrivă, vom avea mai mulți șomeri și firmulițe falimentare.

Mi-a venit in minte noua lege a pensiilor, pregătită de Guvern, care prevede o majorare a pensiilor cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024, precum și recalcularea tuturor pensiilor după noi criterii, cu intrare în vigoare de la 1 septembrie 2024.

Bună legea, dar ce să vezi?! In 2024 vor fi mari cheltuieli, având în vedere că vor avea loc 4 rânduri de alegeri, iar impactul financiar cu majorarea pensiilor înseamnă, potrivit ministrului muncii – 15 miliarde de lei, la 1 ianuarie, pentru indexarea pensiilor cu rata inflației, plus alte 16 miliarde de lei, cât va costa recalcularea veniturilor, programată în septembrie, va fi nimicitor.

De unde va scoate Guvernul aceste fonduri? Când, de-acum avem deja probleme finaciare? Vedem cum s-au stopat plătile către unitățile administrative teritoriale, privind programul ”Anghel Saligny”, de asemenea, avem restanțe mari la plătile pentru persoanele cu handicap sau asistentii personali care, de fapt, ar trebui să fie renumerați prin Ministerul Muncii și Protectiei Sociale, nicidecum de unitățile administrative teritoriale.

Exemple de anomalii sunt destule care arată incompetenta si dezinteresul guvernului care gestionează si manageriaza extrem de prost economia.

Oamenii, in general, si-au pierdut interesul si increderea în tot ce înseamnă politic si spun că munca parlamentarilor inseamnă orice, numai interes pentru traiul celor îî pun in functii , nu. Adică al norodului care îi votează. Poate că ar vota și pe altii, dae mereu aceleași persoane sunt pe liste. De asta, AUR a ajuns să aibă un sondaj care îi situează pe locul 2!

 Așadar, acum, campania a cam început și mediul politic din România este preocupat și caută să își rezolve reușita alegerilor, care să le asigure pentru alți 4 ani confortul și bunăstarea. Traiul oamenilor rămâne pe altă dată…

Claudia POPA

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top