De câteva zile, avem o certitudine. La un moment dat românii de pe ambele maluri ale Prutului vor fi uniți sub același drapel. Săptămână trecută Republica Moldova a primit oficial statutul de candidată la Uniunea Europeană. Din acel moment vor începe negocierile. Negocieri pe capitole, astfel încât legislația din Moldova să fie pusă în același sistem cu legislația de la Bruxelles. Toate domeniile de la agricultură, mediu, finanțe, absolut toate aceste domenii vor trebuie să vorbească aceeași limbă cu a celorlalte state europene, inclusiv România. Țara noastră a traversat această perioadă de negocieri între 1999 și 2006, la final, România intrând în Uniunea Europeană.
Republica Moldova se află la începutul acestui lungi perioade, va trece probabil și printr-o schimbare de constituție iar dacă totul va fi bine, în 2030, Moldova se va alătura Uniunii. Adică alături de România. Putem vorbi de o nouă unire a românilor, dar cu un upgrade față de cea din 1918. De această dată România și Moldova vor fi două state sub același drapel. Nu tricolorul, îl avem amândouă, ci steagul Uniunii Europene. Iar odată cu Schengenul, granița de pe Prut va dispărea efectiv. Românii fiind uniți, pentru prima dată după 1945.
Republica Moldova a început deja acest proces. Procesul ”Cuza”, nominalizând prin vot noul guvernator al Băncii Naționale a Republicii, pe Anca Dragu, politician român, senator USR, în parlamentul de la București. Este prima mare numire, în istorie în Republica Moldova a unui demnitar român, A fost ministru de finanțe în guvernul României, a lucrat pentru Comisia Europeană și Banca Națională a României. Este clar că Uniunea dorește să aibă un partener de dialog care știe aceeași limbă la Chișinău, în timpul marilor negocieri care vor urma în următorii ani.
Așadar România și Republica Moldova încep treptat să se apropie și la un moment dat să fie realizată și această unire despre care vorbim de 30 de ani. O unire a românilor sub același drapel și în același stat. Numai că statul se numește Europa. Iar dacă Ucraina va avea același succes în negocierile de aderare, românii din Bucovina vor fi și ei parte a acestei unități. O unirea a românilor pe baza principiilor statului de drept, al democrației liberale, a unei economii funcționale, în cea mai reușită construcție europeană de după Al Doilea Război Mondial.
Liviu POPESCU
Liviu Popescu are 15 ani vechime în presa scrisa și TV. Editorialist, analist politic, fost corespondent AGERPRES, colaborator TV și la diverse publicații locale şi naționale, autor de reportaje și materiale economice.