Aproape toţi parlamentarii vâlceni fac parte din partidele ce formează Guvernul şi au poziţii importante în aceste partide, deci au un cuvânt de spus. Împreună, ar putea pune presiune pe miniştrii, pe Guvern, nu pentru a face ceva ilegal, ci pentru a respecta legile . În cazul de faţă ar putea chiar modifica legislaţia.
Primăriile din Vâlcea, mai ales cele din mediul rural, au visteriile aproape goale şi primarii aşteaptă disperaţi o rectificare bugetară care să le echilibreze bugetele. Cu cât au avut proiecte mai mule, mai bune, mai importante ca sumă, cu atât cotele de cofinanţare au însemnat mai mulţi bani la aceste proiecte. Dar unul dintre motivele faptului că nu mai au bani este legat de o decizie a unui Guvern care, acum mulţi ani , a mutat cheltuielile legate de plata indemnizaţiilor pentru persoanel cu handicap şi salariile asistenţilor personali, ai celor care sunt la pat, pe seama bugetelor locale. Legislaţia a fost modificată şi urma ca Guvernele să asigure 90 la sută dintre aceste cheltuieli, iar primăriile 10 la sută. Dar procentul nu a fost decât rareori respectat. În timpul Guvernelor Boc, de exemplu, majoritatea primăriilor au fost nevoite să pună 40 % din aceste cheltuieli.
Numărul persoanelor cu handicap a crescut constant. Mulţi primari spun că de vină este corupţia din sistemul medical şi că mulţi dintre cei ce au aceste indemnizaţii, nu le-au primit legal, ci prin şpăgi date unor medici. Tot ce este posibil.
Cert este că pentru acest an Guvernul le a dat primăriilor, la început de an, bani doar pentru primele şapte luni. Urma ca în luna iulie să aibă loc o rectificare şi să primească diferenţele până la final de an. Rectificarea nu a mai avut loc. Primarii au plătit din bugetul local în continuare pentru că nu au putut s[ lase oamenii i fără bani de mâncare şi medicamente. Şi au avut, cei mai mulţi, de plătit şi pentru persoane care nu au fost prinse în calcul, deoarece Guvernul a făcut calcule pe numărul de persoane aflate în plată anul trecut, iar numărul acestora a crescut.
Un primar îmi spunea că ani buni plăteau aceşti bani doar fraierii şi că au existat primari cu relaţii în Guvernele Orban, Cîţu şi Ciucă care plăteau exact cât primeau de la Guvern, apoi nu mai achitau indemnizaţiile, iar la final de an Guvernul le dădea toate sumele restante pentru plata restanţelor şi în acest fel nu angajau deloc bugetul local.
Un primarul ne spunea zilele trecute că a făcut tot posibilul să nu aibă un leu restanţă la aceşti oameni, dar că nu mai are de unde luna viitoare. Nu mai sunt bani. Iar rectificarea întârzie.
Ce pot face Parlamentarii? În primul rând să modifice legislaţia în aşa mod încât să limiteze cât se poate de mult acordarea de drepturi unor persoane care nu ar trebui să le aibă. Cu pedepse dure pentru medici, cu excluderea acestora din practicarea legală a medicinii în România în cazul în care declară cu handicap persoane care nu-l au. Stoparea, pe o perioadă să spunem de şase luni, un an a acordării de noi indemnizaţii excluzând persoanele al căror handicap este vizibil şi evident. Pentru că în România chiar este greu, medicii acoperindu-se unul pe altul, să dovedeşti că legal există mii de persoane care nu ar trebui să primească aceşti bani s-ar putea anagaja, pe o perioadă determinată, medici care să verifice strict pe cei cu certificate, medici din străinătate, care să aibă ca obiectiv curăţirea sistemului de impostori şi profitori.
Toţi parlamentari i trebui să solicite Guvernului rectificarea strict pentru aceşti bani, acordarea la zi a plăţii. Mare parte din bani se vor întoarce rapid la stat sub formă de accize şi TVA pentru bunurile şi serviciile achiziţionate de cei ce primesc indemnizaţiile, alţi bani vor veni la stat din plata de către aceşti oameni a unor taxe şi impozite.
Iar în viitor legislaţia trebuie modificată ca aceste plăţi să se facă direct de Guvern, pe carduri, prin Ministerul Familiei sau alte departamente Guvernamentale. Primăriile trebuie degrevate de aceste cheltuieli şi datorită unui alt „fenomen”. Disperaţi că primesc indemnizaţiile cu întârziere, cei ce locuiesc în comune în care plata acestora întârzie frecvent, s-au mutat cu acte, adică şi-au schimbat domiciliul, în oraşe mai mari, deoarece au aflat că bugetul acestora are bani. Şi uite aşa,în Râmnicu Vâlcea şi în alte oraşe a crescut brusc numărul persoanelor cu aceste drepturi cheltuielile primăriilor fiind mult mai mari decât cele prognozate anul trecut.
Iar râmnicenii trebuind să plătească direct din taxele lor aceste sume!
Letiţia Lazăr