Istorie și religie pe banii Uniunii Europene pentru toți care trăiesc în Uniunea Europeană

Când învățam în școală despre războaiele religioase nici prin gând nu îmi trecea că generația mea va prinde vreodată un asemenea război. Când învățam despre migrație, migratori, nu credeam că voi ajunge să trăiesc într-o lume în care milioane, sute de milioane de oameni migrează de pe un continent pe altul și dintr-o țară în alta.

Când am intrat în presa locală n-aș fi crezut, dacă mi–ar fi spus cineva, că Băile Olănești va avea în 2023 mai mulți indieni, nepalezi, ucraineni decât localnici.

Lumea se schimbă rapid și este important să ne schimbăm și noi, ca indivizi, ca familie, ca popor, pentru a ne putea adapta mai bine și a trăi în liniște și nu neliniște.

Anul viitor Uniunea Europeană va avea un alt Parlament ,chiar dacă poate mulți dintre europarlamentari nu vor fi la primul mandat. Aș vrea ca măcar cei români, toți indiferent de formațiunea politică din care fac parte, să militeze  pentru finanțarea unui proiect vital pentru migratorii din UE și cețățenii născuți în țările Uniunii Europene.

Trebuie finanțate ore de istorie pentru toți cei ce vin să trăiască mai bine în țările noastre, să fugă de un război, de sărăcie, de foame sau neputință. Fiecare astfel de om poate fi învățat măcar la nivel sumar despre istoria, cultura și religia majoritară din țara în care vrea să se stabilească sau să muncească. Pot fi condiționate acordarea ajutoarelor sociale sau a diverselor drepturi de prezența la aceste cursuri. Pentru a înțelege mai bine tradiția fiecăruia, cutumele și așteptările în țările Uniunii Europene trebuie introdusă în școli, de la cele mai mici clase, predarea noțiunilor de istorie a religiilor, câte puțin ceva din fiecare religie importantă, din obiceiurile celorlalți, din credințe. Un exemplu aflat la îndemâna vâlcenilor: Deja se află la noi în județe la munca italieni și turci, dar au venit și ucraineni, srilankezi, nepalezi, vietnamezi, chinezi, filipinezi. Cred că este absolut normal ca noi români să știm câte ceva despre religia acestor oameni ce vor să locuiască alături de noi, dar și  ei despre istoria țării noastre. Este important să le explicăm ce înseamnă creștin, ce înseamnă ortodox, catolic, ce importanță au bisericile pentru noi și care este istoria acestor locuri.

Putem evolua împreună, putem munci împreună, putem să respectăm credința și tradițiile fiecăruia dar cheia este cunoașterea, educația. Uniunea a cheltuit sume imense pentru apărare și înarmare. Un buget alocat acestor cursuri și educării propriilor  popoare, dar și a populației migratoare este o investiție în umanitate, nu este o risipă. Este o cale spre liniștea generaților viitoare și spre evitarea unor conflicte inter etnice sau religioase. Chiar la nivel de guvern cred că am putea transmite prin Ministerul Afacerilor Externe sau prin diplomați această idee de a da bani pentru ca toți să știm ceva despre religiile celor ce trăiesc alături de noi și despre istoria lor ca popor!

Toate țările din UE au unități școlare modernizate, chiar și în cele mai mici comunități rurale. Deci spațiu pentru aceste cursuri există. Ar mai trebui bani pentru plata cadrelor didactice și formarea acestora, a celor care să predea aceste cursuri și o legislație unitară în domeniu.

Numai prin cultură și civilizație putem evita niște războaie inutile!

Letiția Lazăr

Scroll to Top